Taxa pentru plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie!
Plangerea este posibilitatea legala de contestare a proceselor-verbale de contraventie prevazuta de OG nr.2/2001.
Plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei și de aplicare a sanctiunii trebuie formulata în termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
Aceasta se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
Instanta de judecata are competenta exclusiva asupra controlului aplicării şi executării sancţiunilor contravenţionale.
Plangerea nu suspenda executarea. Prin urmare, amenda trebuie platita chiar daca este contestat procesul-verbal de contraventie.
Pentru a judeca plangerea contraventionala, judecatoria va fixa termen de judecata care nu va depasi 30 de zile.
Se vor cita contravenientul care a depus plangerea, organul care a aplicat sanctiunea, martorii indicati în procesul-verbal sau în plangerea formulata, precum și orice alte persoane în masura sa contribuie la solutionarea cererii.
In cazul în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, judecatoria va cita si societatea de asigurari mentionata în procesul-verbal de constatare a contraventiei.
Instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa în termen, asculta pe cel care a facut-o și pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat, administreaza orice alte probe prevazute de lege, necesare în vederea verificarii legalitatii și temeiniciei procesului-verbal și hotaraste asupra sanctiunii, despagubirii stabilite, precum și asupra masurii confiscarii.
Hotărârea prin care s-a soluţionat plangerea poate fi atacată numai cu apel potrivit dispozitiilor Noului Cod de procedura civila. Apelul se soluţionează de secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului. Apelul suspendă executarea hotărârii.
Procesul-verbal neatacat în termenul legal, precum și hotarârea judecatoreasca irevocabila prin care s-a solutionat plangerea pot fi puse in executare, fara vreo alta formalitate.
Taxa judiciara de timbru pentru formularea plangerii contraventionale este de 20 lei potrivit OUG nr.80/2013.
Dovada achitarii taxei de timbru trebuie depusa odata cu inregistrarea plangerii, sub sanctiunea anularii cererii ca netimbrata.
Pentru formularea apelului trebuie achitata, de asemenea, taxa judiciara de timbru de 20 lei.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea actelor, asistenta si reprezentarea in fata instantelor de judecata.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL