Care sunt cheltuielile pentru executarea silita?
Partea care solicita indeplinirea unui act sau a altei activitati care priveste executarea silita mobiliara, imobiliara sau prin poprire, este obligata sa avanseze cheltuielile necesare in acest scop.
Pentru actele sau activitatile dispuse din oficiu, cheltuielile se avanseaza de catre creditor.
Potrivit prevederilor Noului Cod de procedura civila, cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, cu exceptia cazului in care creditorul a renuntat la executare, situatie in care vor fi suportate de acesta.
De asemenea, debitorul trebuie sa suporte cheltuielile de executare stabilite si efectuate dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu, chiar daca el a facut plata in mod voluntar.
Cu toate acestea, in cazul in care debitorul, somat de executorul judecatoresc, a executat obligatia imediat sau in termenul acordat de lege, el trebuie sa suporte doar cheltuielile pentru actele de executare efectiv realizate, precum si onorariul executorului judecatoresc si, daca este cazul, al avocatului creditorului, proportional cu activitatea depusa de acestia.
Sunt cheltuieli de executare:
1. taxele de timbru necesare declansarii executarii silite;
2. onorariul executorului judecatoresc, stabilit potrivit legii;
3. onorariul avocatului in faza de executare silita;
4. onorariul expertului, al traducatorului si al interpretului;
5. cheltuielile efectuate cu ocazia publicitatii procedurii de executare silita si cu efectuarea altor acte de executare silita;
6. cheltuielile de transport;
7. alte cheltuieli prevazute de lege ori necesare desfasurarii executarii silite.
Sumele datorate ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc, prin incheiere, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata. Aceste sume pot fi cenzurate de instanta de executare, pe calea contestatiei la executare formulate de partea interesata si tinand seama de probele administrate de aceasta.
Suspendarea executarii in privinta acestor cheltuieli de executare nu este conditionata de plata unei cautiuni.
In cazul in care sumele stabilite nu pot fi recuperate de la debitor, din lipsa bunurilor urmaribile sau din alte cauze, ele vor fi platite de creditor, iar acesta le va putea recupera de la debitor cand starea patrimoniala a acestuia o va permite, inauntrul termenului de prescriptie de 3 ani.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste recuperarea debitelor prin executare silita.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL