fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Ce onorarii percep executorii judecatoresti?

Pentru serviciile efectuate in cadrul procedurii de executare silita, executorii judecatoresti au dreptul la onorarii minimale si maximale stabilite de Legea nr.188/2000.

Executarea silita este procedura prin care un creditor, persoana juridica sau fizica, o are la indemana in cazul in care debitorul de executa de bunavoie obligatia prevazuta intr-o hotarare judecatoreasca sau alt titlu executoriu.

Executarea silita se realizeaza prin poprire, prin valorificarea bunurilor imobile sau a bunurilor mobile.

In cazul executarii silite a creantelor avand ca obiect plata unei sume de bani, onorariile maxime pentru executorii judecatoresti sunt urmatoarele:

a) pentru creantele in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 10% din suma reprezentand valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;

b) pentru creantele in valoare de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.000 lei plus un procent de pana la 3% din suma care depaseste 50.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;

c) pentru creantele in valoare de peste 80.000 lei, dar pana la 100.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.900 lei plus un procent de pana la 2% din suma care depaseste 80.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;

d) pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul maxim este de 6.300 lei plus un procent de pana la 1% din suma care depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite.

Executorii judecatoresti nu pot conditiona punerea in executare a hotararilor judecatoresti de plata anticipata a unui avans din onorariu.

Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit (firma sau persoana fizica), cu exceptia cazului in care creditorul a renuntat la executare, situatie in care vor fi suportate de acesta.

De asemenea, debitorul trebuie sa suporte cheltuielile de executare stabilite de executorii judecatoresti sau efectuate dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu, chiar daca el a executat-o de bunavoie.

Cu toate acestea, in cazul in care debitorul, somat sa isi indeplineasca obligatia, a executat-o de indata sau in termenul acordat de lege, el trebuie sa suporte doar cheltuielile pentru actele de executare efectiv realizate de executorii judecatoresti, precum si onorariul executorului judecatoresc si, daca este cazul, al avocatului creditorului, proportional cu activitatea depusa de acestia.

Sunt cheltuieli de executare:
1. taxele de timbru necesare declansarii executarii silite;
2. onorariul executorului judecatoresc;
3. onorariul avocatului in faza de executare silita;
4. onorariul expertului;
5. cheltuielile efectuate cu ocazia publicitatii procedurii de executare silita si cu efectuarea altor acte de executare silita;
6. cheltuielile de transport;
7. alte cheltuieli prevazute de lege ori necesare desfasurarii executarii silite.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste procedura de recuperare a debitelor prin executarea silita.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.