Ce taxa judiciara trebuie platita pentru un proces?
Intrarea in vigoare a OUG nr.80/2013 a adus noutati in ceea ce priveste taxa judiciara de timbru care trebuie platita de cei care se adreseaza instantelor judecatoresti pentru solutionarea unui proces.
Taxa judiciara de timbru se stabileste în mod diferenţiat după cum obiectul actiunilor in instanta este sau nu evaluabil în bani.
Acţiunile şi cererile evaluabile în bani inregistrate la instanţele judecătoreşti se taxează astfel:
a) până la valoarea de 500 lei, 8% dar nu mai puţin de 20 lei;
b) între 501 lei şi 5.000 lei, 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei;
c) între 5.001 lei şi 25.000 lei, 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
d) între 25.001 lei şi 50.000 lei, 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
Aceeasi taxa de timbru se aplica si urmatoarelor tipuri de actiuni:
a) constatarea nulităţii, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial; cererea privind repunerea părţilor în situaţia anterioară este scutită de taxă de timbru dacă este accesorie acestor cereri;
b) privind constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept patrimonial;
c) prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de act autentic de înstrăinare a unor bunuri imobile sau de constituire a unor drepturi reale asupra acestora.
Taxele judiciare de timbru pentru cererile privind partajul judiciar sunt urmatoarele:
a) stabilirea bunurilor supuse împărţelii, 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar, 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comuna, 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;
d) cererea de raport, 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
e) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia,3% din valoarea masei partajabile.
Dacă cererile în materia partajului judiciar mentionate mai sus se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.
In ceea ce priveste taxa de timbru pentru cererea cu valoare redusă, ca modalitate de recuperare a debitelor, aceasta este de 50 lei dacă valoarea cererii nu depăşeşte 2.000 lei şi de 200 lei pentru cererile a căror valoare depăşeşte 2.000 lei.
Taxa de timbru pentru cererile privind ordonanţa de plată este de 200 lei.
Cererile de evacuare din imobilele folosite sau ocupate fără drept soluţionate potrivit procedurii speciale prevăzute Codul de procedură civilă se taxează cu 100 lei.
Acţiunile privind stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice se taxează cu 100 lei.
Taxa de timbru este de 100 lei pentru următoarele acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti:
a) cereri pentru constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept nepatrimonial;
b) cereri în anularea sau în constatarea nulităţii unui act juridic nepatrimonial;
c) cereri care privesc dreptul de folosinţă a bunului închiriat sau arendat dacă acestea nu privesc şi plata anumitor sume de bani;
d) acţiunile în grăniţuire; în ipoteza în care prin aceeaşi cerere se revendică şi o porţiune de teren, la taxa judiciară de timbru stabilită pentru acţiunea în grăniţuire se adaugă şi taxa corespunzătoare valorii suprafeţei revendicate.
Taxa judiciara pentru repunerea pe rol a unui proces când suspendarea judecării se datorează părţilor este de 50% din taxa judiciară de timbru pentru cererea sau acţiunea a cărei judecare a fost suspendată;
Pentru refacerea înscrisurilor şi a hotărârilor dispărute taxa este de 50 lei.
Cererile pentru eliberarea de copii simple de pe înscrisurile aflate la dosar, atunci când sunt efectuate de către instanţă, se taxeaza cu 0,20 lei/pagină.
Cererile pentru legalizarea de copii de pe înscrisurile aflate la dosar, pentru fiecare exemplar de copie,1 leu/pagină.
Cererile pentru eliberarea oricăror altor certificate prin care se atestă fapte sau situaţii rezultate din evidenţele instanţelor de judecată ori cu privire la dosarele aflate în arhiva acestora,1 leu/pagină.
Cererile pentru eliberarea de către instanţele judecătoreşti de copii de pe hotărârile judecătoreşti, cu menţiunea că sunt definitive se taxează cu 5 lei pentru fiecare exemplar de copie.
În ceea ce priveste executarea silita, următoarele cereri se taxează astfel:
a) cereri pentru încuviinţarea executării silite, pentru fiecare titlu executoriu, 20 lei;
b) cereri de suspendare a executării silite, inclusiv a executării provizorii, 50 lei.
În cazul contestaţiei la executarea silită, taxa de timbru se calculează la valoarea bunurilor a căror urmărire se contestă sau la valoarea debitului urmărit.
Taxa aferentă acestei contestaţii nu poate depăşi suma de 1.000 lei, indiferent de valoarea contestată. În cazul în care obiectul executării silite nu este evaluabil în bani, contestaţia la executare se taxează cu 100 lei.
În cazul în care prin contestaţia la executare silită se invocă şi motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului, taxa de timbru se stabileşte ca si pentru cererile evaluabile in bani.
Cererile pentru dobândirea personalităţii juridice, pentru autorizarea funcţionării şi pentru înregistrarea unor persoane juridice se taxează după cum urmează:
a) cereri privind înregistrarea partidelor politice sau pentru modificarea statutului acestora, 300 lei;
b) cereri pentru dobândirea personalităţii juridice de către asociaţii, fundaţii, uniuni şi federaţii, precum şi pentru modificarea actelor constitutive ale acestora, 100 lei.
Acţiunile, cererile, obiecţiunile, contestaţiile introduse la instanţele judecătoreşti in materia insolventei, falimentului, dizolvarii şi lichidarii voluntare, se taxează cu 200 lei.
Taxele judiciare de timbru pentru unele acţiuni şi cereri referitoare la raporturile de familie sunt următoarele:
a) pentru cererea de divorţ prin acordul partilor, 200 lei;
b) pentru cererea de divorţ cauzata de imposibilitatea continuarii casatoriei si in cazul in care separarea in fapt a durat cel putin 2 ani, 100 lei;
c) pentru cererea de divorţ cauzata de imposibilitatea continuarii casatoriei urmare a starii de sanatate a unuia dintre soti, 50 lei;
d) pentru cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divorţ şi care au ca obiect stabilirea locuinţei copilului, exercitarea autorităţii părinteşti, stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor, dreptul părintelui sau al altor persoane decât părinţii de a avea legături personale cu copilul, locuinţa familiei, 20 lei fiecare cerere.
În materia contenciosului administrativ, cererile introduse de cei vătămaţi în drepturile lor printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autorităţi administrative de a le rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege se taxează după cum urmează:
a) cererile pentru anularea actului sau, după caz, recunoaşterea dreptului pretins, precum şi pentru eliberarea unui certificat, a unei adeverinţe sau a oricărui altui înscris, 50 lei;
b) cererile cu caracter patrimonial, prin care se solicită şi repararea pagubelor suferite printr-un act administrativ, 10% din valoarea pretinsă, dar nu mai mult de 300 lei.
În materie contravenţională, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate se taxează cu 20 lei.
Cererea privind înregistrarea asociaţiilor de proprietari, de locatari sau mixte şi apelul împotriva încheierii judecătorului-delegat se taxează cu 20 lei.
Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile privind redactarea cererilor de chemare in judecata, dar si in ceea ce priveste asistenta si reprezentarea in fata instantelor judecatoresti.
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL