fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Termenul in care se pune in executare hotararea judecatoresca!

Obligatia stabilita prin hotararea judecatoreasca sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la indeplinire de bunavoie.

In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la indeplinire prin executare silita care incepe odata cu sesizarea executorului judecatoresc.

Executarea silita are loc in oricare dintre formele prevazute de Noul Cod de procedura civila, respectiv executare silita mobiliara, imobiliara sau prin poprire, simultan sau succesiv, pana la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobanzilor, penalitatilor si a cheltuielilor de executare.

Dreptul de a obtine executarea silita trebuie exercitat in termen de 3 ani.

Intervalul in cadrul caruia hotararea judecatoreasca trebuie pusa in executare silita, numit termen de prescriptie, incepe de la data cand se naste acest drept, adica data ramanerii definitive a hotararii.

Odata implinit termenul de 3 ani, se stinge dreptul de a obtine executarea silita, iar hotararea judecatoreasca si orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.

Cursul termenului de incepere a executarii silite se suspenda:

1. pe timpul cat suspendarea executarii silite este prevazuta de lege ori a fost stabilita de instanta;

3. cat timp debitorul nu are bunuri urmaribile sau care nu au putut fi valorificate ori isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire;

Dupa incetarea suspendarii, termenul isi reia cursul, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare.

Termenul de executare nu se suspenda i perioada cat executarea silita este suspendata la cererea creditorului urmaritor.

Cursul termenului de incepere a executarii silite se intrerupe:

1. pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii in orice alt mod a datoriei;

2. pe data depunerii cererii de executare, insotita de hotararea judecatoreasca sau alt titlu executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;

3. pe data depunerii cererii de interventie in cadrul urmaririi silite pornite de alti creditori;

4. pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;

5. pe data depunerii cererii de reluare a executarii.

Dupa intrerupere, incepe sa curga un nou termen de prescriptie in cadrul caruia hotararea judecatoreasca poate fi pusa in executare silita.

Dupa implinirea termenului de incepere a executarii silite de 3 ani, creditorul poate cere sa fie repus in acest drept numai daca a fost impiedicat sa ceara executarea din cauza unor motive temeinice.

Cererea de repunere in termenul de executare silita privind hotararea judecatoreasca se introduce la instanta de executare competenta, in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii. Judecata cererii se face cu citarea partilor, prin hotarare supusa numai apelului.

Daca cererea de repunere in termen a fost admisa, creditorul poate formula cerere de executare silita in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste recuperarea creantelor prin executare silita.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

1 Raspuns

  1. Radu elena

    Buna ziua , in toamna anului trecut am castigat procesul cu proprietarul unei ferme de animale , ferma amplasata ilegal langa casa mea , la o distanta de 10 . In instanta am castigat reamplasarea fermei la o distanta de cel putin 10 m fata de casa mea . Dupa ce decizia a devenit definitiva am mers cu ea la un executor judecatoresc ptr a o pune in executare , insa aici am avut urata surpriza de a fi amanate f mult demersurile . Si ma refer la faptul ca dupa ce a primit incuviintarea instantei si a somat ciobanul sa isi mute ferma la o distanta mai mare de 100 m fata de casa mea nu s a mai intamplat nimic . Practic termenul din somatie a trecut de acum 10 zile , ciobanul nu si a mutat ferma iar executorul nu a trecut la executarea silita motivandu mi ca este f ocupat si nu are timp sa vina la fata locului si mai dureaza vreo 2 saptamani pana are liber in agenda sa vina la fatta locului si sa inceapa evacuarea silita . Ce parere aveti legat de acest lucru , este legala atitudinea executorului , si care mai este rolul somatiei de evacuare daca dupa ce trece acest termen , nu se mai intampla nimic ? Poate fi tras la raspundere acest executor din punct de vedere legal ?

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.