fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Unde se reclama un polițist care cere mită?

Micile atenții pretinse cetatenilor de polițiști în trafic, și nu numai, pentru a nu-i sancționa conform legii sau în alte scopuri sunt pedepsite penal și se înscriu în fenomenul micii corupții. Dacă ți se pretind bani de către acești angajați ai statului, ai la dispoziție, gratuit, non-stop, un număr de telefon la care să sesizezi acest lucru.

Un angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care-ți cere bani sau altceva pentru a nu te sancționa în cazul în care ai încălcat legislația rutieră, de exemplu, sau pentru a lua o măsură pe care fișa postului său îl obligă oricum să o ia, face un exemplu din ceea ce numim „mică corupție”. Corupția nu se referă numai la sume colosale de bani, politicieni sau oameni cu importante funcții în stat. Fapte de corupție sunt și acestea de mai mică valoare, „atențiile” pe care ni le pretind angajați ai statului ca să (nu) facă ceva.

Direcția Generală Anticorupție (DGA), structură din cadrul MAI, aduce din nou în față numărul de telefon pentru reclamarea faptelor de corupție – 0800 806 806 – printr-o campanie numită „Tu poți face lumină”.

Să suni la Call Center-ul Anticorupție nu te costă nimic, numărul e apelabil din toate rețelele din țară, iar datele tale personale nu vor fi divulgate. De asemenea, serviciul este permanent.

Care pot fi consecințele unui astfel de apel? Informarea ta poate duce la deschiderea unui dosar penal, poate aduce o contribuție unui dosar deja existent, iar în unele cazuri face posibilă chiar prinderea în flagrant, printr-o intervenție rapidă, a celui care a cerut mita.

Un exemplu în acest sens este cazul unui polițist din Constanța prins în flagrant de luare de mită după doar 30 de minute de la primirea apelului la call center. Sesizarea la 0800 806 806 fusese făcută de un conducător auto care a fost oprit în trafic de polițist, cel care i-a și cerut mita pentru a nu aplica o sancțiune contravențională„, informează DGA în recenta campanie. De altfel, pe pagina oficială a DGA se fac informări frecvente privind persoanele prinse cu astfel de fapte.

Câteva lucruri despre darea de mită

În legea noastră, și luarea, și darea de mită sunt pedepsite penal. Cel care dă mita, dacă se duce să-și denunțe apoi fapta, poate scăpa astfel de pedeapsa penală, însă dezideratul e ca suma pretinsă de funcționarul statului să nu fie dată, iar organele penale să fie de îndată anunțate despre mita pretinsă de respectivul angajat.

Pedeapsa penală pentru cel care dă mita este stabilită în Codul penal între doi și șapte ani. Așa cum spuneam, el scapă de pedeapsa penală dacă denunță fapta, dar înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.

Așa cum anunțam în septembrie, vom realiza mai multe materiale de informare cu privire la sesizarea abuzurilor și faptelor penale comise de funcționarii statului în relația cu cetățeanul.

Sursa: www.avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.